Resepi ni 1st skali mama buat kt umah..pastu cm rasa sedap la plak..
then amek resepi nie kt mama n buat kt umah sewa yana..sedap sbb pedas dan berkuah...
Rase ala ala tomyam cket...
Give it a try!!!!!
then amek resepi nie kt mama n buat kt umah sewa yana..sedap sbb pedas dan berkuah...
Rase ala ala tomyam cket...
Give it a try!!!!!
Bahan2:
1 ekor ikan siakap
2 serai (diketuk)
1/2 inch lengkuas (cincang)
1 inch halia (sliced)
20 cili padi (diketuk)
4 bwg merah (kecik)
3 bwg putih
akar ketumbar
daun ketumbar
1 asam keping
1 bj limau nipis (diperah)
garam
1 ts gula
5-6 bj sayur bendi
1 ekor ikan siakap
2 serai (diketuk)
1/2 inch lengkuas (cincang)
1 inch halia (sliced)
20 cili padi (diketuk)
4 bwg merah (kecik)
3 bwg putih
akar ketumbar
daun ketumbar
1 asam keping
1 bj limau nipis (diperah)
garam
1 ts gula
5-6 bj sayur bendi
Cara2:
- Blend kan bwg merah, bwg putih, dan akar ketumbar. (kdg2 yana potong je sume kalo penyakit M dah datang..hehehe)
- Letakkan ikan ke dalam kuali dan rendamkan ikan dengan bahan yg telah diblend td (bwh api kecik).
- Masukkan asam keping, jus limau nipis, serai, lengkuas dan halia.
- Jika dilihat hampir didih, masukkan bendi, garam dan gula.. Yana masukkan bendi last skali sbb xnk overcook..tutup kuali sehingga masak..last skali taburkan daun ketumbar..baunye saaaaaangat la harum..
0 comments:
Post a Comment