RSS

Knowing since.........

Daisypath Friendship tickers

Apr 12, 2010

Blackpepper meat pie with cheddar crust

This is the last wish from my beloved grandma b4 she died.
I was so shocked at that time when she requested me to make
this pie for her as i knew that she didn't eat CHEESE at all.

So this is it....the recipe... =)


Cheddar crust:

2 cups of flour
2/3 cup cold butter
1/2 cup grated cheddar cheese
6-8 tbs ice water
1/4 ts ground black pepper

Meat filling:

1 tbs ketchup
1 tbs worchestershire sauce
1/2 cup shredded cheddar cheese
1 egg
3 biji overcooked potatoes (rebus)--biar lembik sedikit
1 big yellow onion
1 packet Ramly ground beef
1 cup chopped carrot (rebus)
1 can button mushroom (chopped)

How to:

  1. Campurkan tepung, butter, cheese, dan black pepper dalam 1 bowl besar. then tambahkan cold water sedikit demi sedikit sehingga doh boleh dikepal. Bahagikan bahagian kepada 3 bahagian.
  2. 2/3 bahagian digunakan untuk dasar pie. Bentukkan doh dalam bekas pie 8" dan cucukkan dasar pie dengan garfu to create the air ventilation in the pie afterward.
  3. Untuk filling, tumiskan bawang bersama daging sehingga naik bau/lembut. Then, masukkan daging yang telah dimasak ke dalam bowl besar dan campurkan kesemua bahan diatas.
  4. Akhir sekali, masukkan ground black pepper dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan filling ke dalam bekas pie dan tutupkan pie menggunakan 1/3 bahagian yg tinggal td. cucukkan sedikit cover pie td dengan garfu. sapukan sedikit kuning telur untuk menaikkan seri pie..(jika mau) =)
  6. Bakar pada suhu 190 C selama 45-60 minit.

Resepi ni yana dah alter ikut cita rasa sendiri..kdg2 ade jgak bahan yg diletak lebih atau yg tidak diletak sbb terlupe..hehehe


0 comments:

Post a Comment

Tik T0k...Tik Tok...

Daisypath Wedding tickers